24. 9. v 13:00 – 14:30, Univerzitní aula
Třetina veškerého jídla na světě se vyhazuje, přičemž u průměrného občana České republiky to činí až 33 kg ročně. Přednáška se zaměří na aktuální data o plýtvání potravinami a poskytne praktické nástroje a znalosti, jak toto plýtvání snížit. Účastníci se naučí plánovat nákupy, správně skladovat potraviny a kreativně využívat jejich přebytky. Praktická část nabídne konkrétní dovednosti pro zpracování přebytků z lednice a nadúrody. Přednáška přináší tipy, jak připravovat jídla beze zbytku, a ukazuje, jak zachraňovat jídlo s nadhledem a kreativitou. Na závěr se účastníci mohou těšit na ukázky konkrétních receptů a technik pro domácí využití.
Přednášející: Veronika Mejkalová – Zachraň jídlo, z.s.
Prosím, přihlaste se na přednášku: Registrace-ETUR – Udržitelná univerzita VŠB-TUO (vsb.cz)
Tento program probíhá u příležitosti Evropského týdne udržitelnosti. Připravili jsme sérii inspirativních přednášek, které se zaměřují na klíčová témata současnosti. Dozvíte se o inovativních přístupech v průmyslu, strategiích na podporu biodiverzity v krajině a účinných opatřeních k prevenci plýtvání potravinami. Součástí akce bude také bazar s oblečením, jehož cílem je snížit plýtvání a podpořit recyklaci módních kousků. Přijďte získat nové znalosti, vyměnit si oblečení a diskutovat o tom, jak můžeme společně přispět k udržitelné budoucnosti.